15.2.2016

VIPit tulee, olemmeko valmiita?


Seinäjoelle on tulossa 400 000 VIP-vierasta ensi kesän tapahtumiin. Juuri näin, jokainen heistä on Erittäin Tärkeä Ihminen, jolla on tietyt odotukset vierailulleen. On reissun päätarkoitus sitten festivaali, messu tai muu tapahtuma, on meillä paikallisilla ainakin 400 000 mahdollisuutta auttaa luomaan elämys, se kesän paras muisto, josta hehkutetaan ystäville, sukulaisille, tuttaville ja työkavereille. Elämyksiä muistellaan vielä kauan kesän jälkeen ja ne halutaan kokea uudelleen.

Mikä tekee tapahtuma- tai lomareissusta elämyksen? Tapahtuman sisältö, ihmiset joiden kanssa kokemuksen jakaa, tapahtumapaikan puitteet... Joo, itsestäänselvyyksiä. Mutta, onko myös muuta? Mikä saa vieraan tuntemaan olonsa tervetulleeksi? Miten kohdellaan Erittäin Tärkeää Ihmistä? Palvelemalla huolella. 

Voiko Etelä-Pohjanmaa olla Suomen vieraanvaraisin maakunta, jonne halutaan palata yhä uudelleen ja uudelleen? Voiko Seinäjoki saavuttaa maineen ystävällisenä ja palvelualttiina kaupunkina? Olemmeko siellä jo vai onko meillä parantamisen varaa?

Suomalaiset ovat reipasta kansaa – kohtelias palvelu tuo hyvän mielen, mutta liikaa ei haluta vaatia. Nyt on loistava tilaisuus ylittää odotukset. Miksi parhaimmissa lomakohteissa ympäri maailmaa osataan luoda niin vaikuttavia matkailu- ja palveluelämyksiä? Koska niissä tiedetään miten laitetaan asiakas palvelukokemuksen keskiöön. Vieraille luodaan kokemuksia, jotka sykähdyttävät, herättävät tunteita ja luovat muistoja. Jokainen asiakas on VIP, jolle levitetään punainen matto. Matkailija huomioidaan tietäen, että hän on se joka loppujen lopuksi maksaa. Erinomaisesta palvelusta, joka tuo kokemukselle lisäarvoa, ollaan myös valmiita maksamaan.

Miten sitten nostamme palvelun kansainväliselle VIP-tasolle? Muutamia vinkkejä, joista voimme ainakin aloittaa:


  1. Asiakaspalvelutilanteen alku ja loppu ovat kriittisiä kohtia. Sopivana hetkenä kannattaa kysyä asiakkailta mistä he ovat kotoisin, miksi he ovat alueella ja mitä suunnitelmia heillä on reissun ajaksi. Kuuntelemalla ja suosittelemalla muita paikallisia kohteita ja liikkeitä vastausten mukaan osoitat, että haluat todella auttaa tekemään reissusta vieläkin paremman. Palvelus naapurikohteelle tai -liikkeelle tulee toivottavasti myös takaisin. 
  2. Lomareissulla ruokailu on tärkeää, mutta paljon on myös nähtävää ja koettavaa. Älä koskaan anna asiakkaan odottaa liian kauan. Etenkään ruokaa. Varsinkaan laskua. Jos keittiössä on ruuhkaa, kerro seurueelle ennen pöytään ohjaamista kauanko suurin piirtein tilauksessa kestää. Jos asiakkaan mielestä aika on liian pitkä, suosittele muita lähialueen ravintoloita. Vielä parempi, jos voit soittaa heidän puolestaan ja tarkistaa naapuriravintolan tilanteen. 
  3. Ostokset kuuluvat usein lomareissuun ja harva piipahtaa kivijalkaliikkeeseen ”vain katselemaan”. Huomioi jokainen asiakas, joka astuu liikkeeseesi – tervehdi ja hymyile. Oleta, että jokainen sisään astuva ihminen on ostava asiakas. Kysy ja kommentoi. Mitä asiakas etsii? Oleta, että kukaan ei tarvitse tuotettasi. Miksi joku kuitenkin haluaisi ostaa sen? Perustele ensin itsellesi ja sen jälkeen asiakkaalle. 
  4. Kysy jokaiselta asiakkaalta “miten kuulit meistä”, niin saat kullanarvoista tietoa omasta markkinoinnista. Tähän ei tarvita kolmannen asteen kuulustelua, vain mukavaa rupattelua. Palaute paikan päällä on myös parasta. Tarjoa jokaiselle asiakkaalle helppo tapa kertoa kokemuksestaan ja kysy voitko käyttää kommenttia markkinointitarkoituksiin. Suositteluissa on voimaa ja rakentavasta palautteesta voit oppia jotain uutta. 


Kesä tulee nopeasti, mutta tässä on muutama kuukausi aikaa. Miten houkuttelemme kesävieraat kokemaan erinomaista palvelua ja maksamaan siitä?

1. Suunnittele: Tee superkesä-markkinointisuunnitelma ja jaa toimet keväälle ja kesälle. Kartoita samalla myös palvelumahdollisuudet ja luo asiakaslähtöinen palvelukokemus. Kouluta ja osallista jokainen työntekijä.

2. Varmista näkyvyys: Tavoita matkailijat jo hyvissä ajoin ennen kesää. Aktivoi kohderyhmääsi liikuttavat somekanavat ja mainosta kohdennetusti. Tarkista myös miten liikkeesi tunnelma jatkuu sivustolle ja muihin kanaviin. Mitä haluat, että matkailija kertoo eteenpäin juuri sinun liikkeestäsi tai tuotteestasi, ja miten lunastat tarinan myös digitaalisissa kanavissa?

3. Toteuta: Kokeile rohkeasti uutta ja yhdistä voimat muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Pidä omat odotukset korkealla ja toimi niiden mukaisesti.

Superkesä, josta jää VIP-fiilis sekä vieraille että isännille, on aika mahtava saavutus!

Anniina Walsh
anniina.walsh@bstr.fi