9.12.2014

Muuttaisitko Seinäjoelle?

Epävirallinen aluemarkkinointi lähtee meistä jokaisesta ja saa aikaan muuttoliikettä


Jos joku olisi sanonut minulle viisi vuotta sitten, että tulen muuttamaan Etelä-Pohjanmaalle, en olisi uskonut. Ei Etelä-Pohjanmaassa mitään vikaa ole – päinvastoin, minulla on alueeseen äidin suvun kautta läheinen ja Provinssirockin kautta rytmikäs suhde – mutta onnellisena oululaisena minulla ei ollut mitään syytä harkita koko asiaa.

Silmänräpäyksessä kaikki oli toisin. Ja kaiken takana oli maahanmuuttajamies. Eksoottista näillä lakeuksilla, mutta totta.

Kun sitten kannoin kapsäkkini Seinäjoelle elokuussa 2010, se oli mitä suurimmissa määrin epävirallisen aluemarkkinoinnin tulos.

Tuleva mieheni esitteli kotiseutuaan niin suurella rakkaudella ja palolla, että muuttopäätöksen virittely alkoi hyvin pian tapaamisen jälkeen. Jos toinen junan tuoma kotiutuu ja viihtyy, miksen sitten minäkin.

Ikävä kyllä rakastumisesta ei saa palkkaa, joten työpaikka oli edellytyksenä lopulliselle muuttopäätökselle.
Ikävä kyllä rakastumisesta ei saa palkkaa, joten työpaikka oli edellytyksenä lopulliselle muuttopäätökselle. Koska minun profiilillani ei ollut avoimia paikkoja tarjolla, soitin eri organisaatioihin, esittelin itseni ja osaamiseni ja kysyin neuvoa keneen kannattaisi olla yhteydessä. Se pyyteetön avuliaisuus, minkä kohtasin, oli jotain aivan uskomatonta. Sain neuvoja puhelimessa, mutta myös kutsuja tulla käymään ja juttelemaan kasvotusten. Näinä kiireisinä aikoina se tuntuu käsittämättömältä. Positiivisia yllätyksiä heti alkumetreillä siis!

Nämä tapaamiset olivat paitsi hyödyllisiä, myös erittäin mukavia. Neuvojen kautta muodostui selvä käsitys siitä, mistä voisi löytyä allekirjoittaneen näköinen paikka. Hyvin käsitys pitikin paikkansa: työhakemuksen lähettämisestä ensimmäiseen puhelinkeskusteluun meni aikaa alle 12 tuntia, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Ensikontakteista syntyivät verkostoni ensimmäiset sidokset.

Enkä ole ainoa, joka on kokenut lakeuksien kutsun nimenomaan ihmisten kautta. Eräs täältä lähtöisin oleva henkilö, jolla on tausta useista globaaleista organisaatioista, on perustellut pääkaupunkiseudulla verkostoissaan halujaan kotiinpaluulle nimenomaan tällä. Täällä osataan pyyteetön auttaminen ja verkostojen hyödyntäminen bisnesmaailmassa. Joku tuntee aina jonkun, jonka kanssa keskusteleminen vie asioita eteenpäin. Se on hyvä asenne – sillä luodaan verkostoja ja tuodaan alueelle mielenkiintoista osaamista.On helppo tulla paikkaan, jossa tuntee olevansa tervetullut. Aluemarkkinointia tekevät epävirallisesti kaikki ne ihmiset, joita seudulle hetkeksi tai vakituisesti tuleva kohtaa. Eteläpohjalainen tomeruus, suoraviivaisuus ja yhdessä tekeminen ovat meriittejä, joilla on vaikutuksia. Täällä osataan laittaa tuulemaan. Minä en asuisi täällä, jos en olisi kohdannut seudun suurlähettiläitä, ihmisiä, jotka auttoivat minua eteenpäin ja joiden kanssa oli helppo tulla toimeen.

Ota yhteyttä - me autamme!
Voit testata kuinka oppi avuliaisuudesta on mennyt perille olemalla yhteydessä Boosteriin. Me olemme täällä sitä varten, että voimme auttaa sinua eteenpäin.

-Mari Dawe
mari.dawe@bstr.fi