2.12.2011

Joulunajan askartelua


Graafikkona suurin osa työajasta kuluu tietokoneen ruutua tuijottaessa. Sen takia vapaa-ajalla on välillä mukava tehdä asioita käsin: piirtää, valokuvata ja askarrella. Nyt joulua odotellessa onkin oiva tilaisuus askarrella persoonallisia lahjoja ja pakettienkin ulkonäöstä saa hauskan pienellä vaivannäöllä.

Viime aikoina olen ollut erityisen innostunut kollaaseista ja decoupage–tekniikasta. Hain muunnoin antikvariaatista läjän vanhoja lehtiä ja olen niistä leikkaamillani kuvilla päällystänyt mm. vanhoja kansioita ja laatikoita uudenveroisiksi. Vanhojen lehtien selaaminen on jännittävää ja jos esimerkiksi suunnittelee puuhaavansa tällä tekniikalla jollekulle lahjan, on hauskaa kehittää kuvamaailmaa juuri tämä henkilö mielessä. Ystäväni täyttäessä kolmekymmentä tein hänelle kansion, johon valitsin erilaisia matkailuun liittyviä kuvia, koska ystäväni on todellinen maailmanmatkaaja. Kansion sisälle kirjoitin ”matkamuistoille ja muille aarteille”.


Decoupage–tekniikka sopii monille, koska se ei vaadi piirustustaitoa vaan vain hieman näppäryyttä, kärsivällisyyttä ja silmää sommittelulle. Degoupage–lakkaa voi ostaa askartelukaupasta ja lisäksi tarvitaan vain kuvamateriaalia ja pensseli lakan levittämistä varten. Itse tapaan ensin levittää lakkaa kuvien taustapuolelle ja sommitella ne alustalle. Kun koko pinta on kuvien peitossa, levitetään lakkaa pari kerrosta kuvien päälle. Lakka kuivuu läpinäkyväksi. Kansioiden ja laatikoiden reunat voi vahvistaa hauskanvärisellä teipillä, jota saa käsiinsä ainakin netistä tilaamalla.  Decoupage–tekniikkaa voi käyttää myös sisustukseen, kuvilla voi päällystää vaikkapa tarjottimen tai sohvapöydän.
Askartelun tuloksena syntyneet lahjat voi sitten kietoa esimerkiksi kauniiseen kierrätys- tai sanomalehtipaperiin ja viimeistellä paketti väriteipillä. Myös teippiä voi käyttää osana sisustusta. Jos esimerkiksi julistetta ei halua kehystää, halvemmalla ja helpommalla pääsee teippaamalla julisteeseen kehykset, kuten teimme Vaasan konttorilla. Tällä kertaa tosin aivan tavallisella maalarinteipillä.


Luovuudenpuuskia ja joulumieltä toivottaa Siru!