9.6.2015

Taikuutta vai sekasortoa

Millainen on sinun laatikkosi sisäpuoli?Meitä usein kehotetaan ajattelemaan laatikon ulkopuolelta.   

Mistä tietää, milloin ajattelee laatikon sisä- ja milloin ulkopuolelta? Voiko ajatella laatikon ulkopuolelta, jos ei tiedä mitä laatikon sisällä on? Voiko olla ulkona kaikesta vaikka olisikin laatikon sisällä?

Voiko ajatella laatikon ulkopuolelta, jos ei tiedä mitä laatikon sisällä on?
Tyypillisesti ja tylsästi määriteltynä laatikon sisällä ovat tavanomaiset ja totutut ajatus- ja toimintamallit. Olen aina ollut laatikon ulkopuolen kannattaja, koska vain hypyt tuntemattomaan todella vievät eteenpäin. Sitten käsitystäni hieman ravisutti brittibändin haastattelu, jossa bändi vastasi pyyntöön kuvailla musiikkiaan ”We are bang on in the middle of our box”. Eli sen keskemmälle omaa laatikkoa ei voi päästä. Onko tämä tulkittavissa, että he tietävät mikä on heidän vahvuutensa ja millaisia he haluavat olla? Että he tarjoavat faneille juuri sitä mitä fanit odottavat saavansa?

Todentotta, jokaisella joka myy jotakin on syytä olla tiedossa, mitkä asiat ovat heidän laatikkonsa keskipisteessä. Vain näin pystyy taitavasti ja laadukkaasti palvelemaan niitä asiakkaita, jotka heihin luottavat ja auttamaan haastavissa tilanteissa. Aina ilmiselvät ratkaisut eivät ole käyttökelvottomia, kunhan kuitenkin muistaa kyseenalaistaa tarpeen tullen.

Laatikon sisus on ikäänkuin DNA’ssa kirjattuna. Esimerkiksi yritysmarkkinoinnissa on olemassa tiettyjä asioita, jotka kannattaa huolehtia hyvään kuntoon ennen muuta revittelyä, jotta yritys on asiakkaiden löydettävissä ja tarjooma hyvin esillä. Esimerkkinä tästä tunnistettava yritysilme, mukautuvat verkkosivut ja hyvä löydettävyys Googlesta. Näillä saa laatikon sisäpuolen jo aika hyvään järjestykseen. Mitä näiden jälkeen seuraa onkin sitten aivan toinen juttu.

Kuinka laatikosta sitten kiivetään ulkopuolelle? Mitä silloin tapahtuu, mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Kyse ei lopulta ole sen kummemmasta asiasta kuin ideoiden kritiikittömästä lennättämisestä tavoitteiden toteutumisen eteen. Maailman muuttuessa toimintatavat ja ratkaisutkin muuttuvat.

Määritä siis laatikkosi, mutta jätä kansi auki!

Mari Dawe